Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Na dostojanstven način bit će obilježen jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše države
Datum: 18.02.2022.

Organizacioni odbor za obilježavanje 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici Program i Finansijski plan obilježavanja ovog datuma koji je proslijeđen Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na usvajanje.

Jedan od najznačajnijih datuma naše države, Bosne i Hercegovine, na području našeg kantona obilježit će se višednevnim, raznovrsnim sadržajima, kako i dolikuje ovom datumu.

Prema riječima predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Aide Sirbubalo, obilježavanje počinje u srijedu, 23.februara tradicionalnim takmičenjem učenika osnovnih i srednji škola u literarnom i likovnom stvaralaštvu posvećenom Danu nezavisnosti BiH.

Značajno je istaći i tradicionalni 25. zimski pohod „Grebak-put života“ u organizaciji Planinarskog kluba Goražde-Maglić, kao i 2.međunarodni rukometni turnir „1.mart Goražde 2022.“ u organizaciji Ženskog rukometnog kluba Goražde.

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“- Gradsko društvo Goražde, održat će se javna tribina pod nazivom „Jezik i kulturni identitet“ te promocija knjige „Srebrenica, zaboravljeno obećanje, autora Ćamila Durakovića. Ovom prilikom u Gradskoj galeriji posjetitelji će moći pogledati i izložbu pod nazivom „Stećci u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde“.

Članovi Šahovskog udruženja „Goražde“ obilježit će Dan nezavisnosti BiH tradicionalnim šahovskim turnirom.

Počast svima onima koji su za slobodu i suverenitet naše države dali svoje živote odat će u svim džamijama na području Muftijstva goraždanskog i području BPK Goražde učenjem hatme dove šehidima u petak, 25.februara, uoči džuma namaza.

Jedan od programskih sadržaja obilježavanja Dana nezavisnosti  BiH je predavanje o temi „Srednjovjekovna Bosna“ koje će se održati u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu.

Svoj doprinos u obilježavanju ovog datuma dat će i Udruženje starih tradicionalnih, umjetničkih zanata i domaće radinosti „Stari Grad“ Goražde koji 2. i 3. marta na Trgu branilaca u Goraždu organizuje VI Sajam tradicionalnih, umjetničkih zanata – Goražde 2022.

Ne treba zaboraviti pomenuti ni historijski čas u svim osnovnim i srednjim školama uoči 1.marta, kao i koncert učenika osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“ iz Goražda posvećen Danu nezavisnosti.

„ Centralni dio obilježavanja Dana nezavisnosti održat će se prvog marta, a započinje svečanom sjednicom Štaba civilne zaštite BPK Goražde i dodjelom priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, a nakon toga delegacije boračkih udruženja, zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde, Grada Goražde i općina Foča i Pale u Federaciji, Goraždanskog muftijstva i Oružanih snaga odat će počast šehidima i poginulim borcima polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju i partizanskom groblju u Kolijevkama, te na spomen obilježjima pripadnicima policije i ubijenoj djeci Goražde. Svečana akademija posvećena Danu nezavisnosti glavni je dio obilježavanja ovog datuma a kroz obraćanja zvaničnika podsjetit ćemo se na ključne dane kada je izglasana nezavisnost naše države, a ujedno i uputiti čestitke svima onima koji Bosnu i Hercegovinu nose u svom srcu“- naglasila je predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Sirbubalo.

Organizacioni odbor Vlade BPK Goražde pozvao je danas građane našeg kantona da svojim prisustvom, uz poštivanje epidemioloških mjera, učestvuju u obilježavanju ovog jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine .

PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA NEZAVISNOSTI BIH

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Adresa: Trg Branilaca 2, 73000 Goražde, BiH
Tel: + 387 38 224 265 / 228 705 / 228 812
Fax: + 387 38 228 438
e-mail: ministarstvo.finansija@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ESAD KANLIĆ dipl.ecc.
Tel: + 387 38 224 265 / 228 705 / 228 812
Fax: + 387 38 228 438
e-mail: esad.kanlic@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.